Casestory train de trainer AVEBE

Opdrachtgever AVEBE
Avebe heeft in zijn opleidingsbeleid opgenomen dat een aantal specialisten de eigen ervaring, kennis en kunde met betrekking tot een specifiek onderwerp moeten overbrengen op diverse doelgroepen binnen de organisatie. De Technische dienst  en de Kwaliteitsdienst willen hun specifieke kennis delen met de Productie afdelingen. Verder heeft Avebe o.a. veiligheid hoog in het vaandel staan en hiertoe een aantal trainingen opgezet die door de eigen specialisten van de afdeling Quality Environment  Safety en Health  (QESH) worden gegeven aan de medewerkers van AVEBE.

Opdracht
AVEBE heeft opdracht gegeven om een geselecteerde groep specialisten tot interne trainer op te leiden. Dat is voor hun een nieuwe taak. AVEBE vindt het belangrijk dat de interne trainer:
·         Zelfstandig doelgerichte trainingen kan ontwikkelen
·         Kan omgaan met groepen en groepsprocessen
·         Kennis effectief over kan brengen

Werkwijze Idema trainingen
Idema Trainingen heeft bij de opdracht leerdoelen voor de deelnemers geformuleerd. Na de gevolgde training ‘Train de trainer’ beschikt de interne trainer over een aantal basisvaardigheden. De deelnemer is na de training in staat om een minitraining te kunnen ontwikkelen en te geven.Leerdoelen train the trainer

Idema Trainingen heeft op basis van de doelen een programma ontwikkeld van 6 dagdelen.

Programma Train de trainer
Dagdeel 1 hoe leren mensen
In de training wordt aandacht besteed aan hoe mensen leren, zodat daar in de uitvoering en het ontwikkelen van materiaal op ingespeeld kan worden.
Dagdeel 2 trainingsprogramma ontwerpen
Vervolgens leert de deelnemer om doelgerichte training te ontwikkelen.
Dagdeel 3 presenteren
Hier wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke presentatie. Er wordt gebruik gemaakt van cameraopnames zodat deelnemers direct in staat zijn om veranderingen aan te brengen.
Dagdeel 4 groepsprocessen
In het 4e dagdeel staan groepsprocessen centraal. De deelnemer leert signalen op te pikken uit de groep die de training verstoren en hierop te anticiperen.
Dagdeel 5 trainer als instrument
In dit dagdeel leren deelnemers hun eigen kwaliteiten en uitdagingen kennen omdat het belangrijkste instrument van de training de trainer zelf is!
Dagdeel 6 minitraining transfer/verankeren
Het laatste dagdeel bestaat uit minitrainingen die worden verzorgd door de deelnemers. Er worden opnames van de minitraining gemaakt en er is een vertegenwoordiger van het management aanwezig. De deelnemers gaan samen met de trainer en de leidinggevende  de minitraining beoordelen aan de hand  van de vooraf gestelde doelen. Er worden verder afspraken gemaakt over de transfer en verankering.

Resultaat training
Idema Trainingen heeft het volgende resultaat bereikt.

 • deelnemers hebben individueel een minitraining ontworpen en voorbereid

 • deelnemers hebben de ontworpen minitraining verzorgd

 • deelnemers hebben de vereiste basisvaardigheden verkregen en aangetoond dat ze die kunnen toepassen

 • deelnemers hebben allen hun eigen stijl kunnen ontwikkelen binnen de gestelde kaders en doelen van AVEBE

 • Samengevat: de deelnemers hebben zich ontwikkeld tot trainers die nu zelfstandig de gewenste kennisoverdracht binnen AVEBE kunnen realiseren.

  AVEBE oordeelt zelf als volgt:
  De aanpak en werkwijze van Idema Trainingen leidt ertoe dat de interne trainers leren op een zelfstandige en duidelijke manier een training op te zetten en vervolgens ook geven.
  Aan het plezier en enthousiasme dat de trainers uitstralen na het volgen van deze training kun je afleiden dat de opzet “intern trainen” een uitstekend middel is om de opleidingsbehoefte binnen Avebe voor een groot deel door eigen medewerkers te laten verzorgen.

  Henk Leutscher,  Coördinator Opleiding & Training AVEBE
   
  Deelnemers zeiden over de training:

  Tijdens de training heb ik me verwonderd over het feit dat je ogenschijnlijk gemakkelijk de cursisten weet te boeien en betrekken in de cursusstof. Het is laagdrempelig, geen moeilijke kreten of theorieën en to the point. De praktijkgerichte aanpak heeft me erg aangesproken.

   

  Je hebt op een “eenvoudige begrijpelijke” manier de basis uitgelegd van een goede training of presentatie. Het boek “Van deskundige naar trainer” van Karin de Galan ondersteunt in “Jip en Janneke” taal de training. Ik vind je een kundige trainster die de cursisten in de waarde laat en goede tips geeft waarbij de individuele leerdoelen niet uit het oog verloren raken. Voor mij een zeer leerzame training.

   

  Zelf heb ik erg veel moeite met me aan de tijd houden en de juiste rust te vinden voor de groep. Je hebt middels de training mij meer grip gegeven op de beschikbare tijd en mijn innerlijke rust.

   

  Ik zal de cursus zeker aanbevelen wanneer een collega of relatie wil werken aan zijn/haar trainers- of presentatievaardigheden.

   

  Heel erg bedankt. 

  Martin Smit, deelnemer train de trainercursus AVEBE 2010

 • Tijdens deze cursus leerde ik de juiste technieken om een training te geven. Ik vond het zelf ontwikkelen van een minitraining en de analyse erna vooral leerzaam; bijvoorbeeld; hoe bouw je een training op en hoe maak je contact met de groep, het reageren op vragen en de juiste houding voor de groep.

  Buiten mijn werk heb ik ook veel aan deze training heb gehad. Tijdens een jubilarissen bijeenkomst, moet elke jubilaris een voordracht doen over zijn loopbaan. Dit gaat mij nu veel beter af dan de eerder, vooral mijn houding en het reageren op vragen is verbeterd.
  Klaas Hensens, deelnemer train the trainercursus AVEBE 2009

   


  Praktisch & resultaatgericht
  Enthousiast & uitdagend
  Humor & motiverend

  Reactie deelnemers| 2014, 2013, 2012

  Training klantgerichtheid & persoonlijke presentatie 
  (incompany Onlineveilingmeester 2014)
  -Met zorgvuldigheid is de cursus ontwikkeld en uitgevoerd. Ik heb Lianne ervaren als een kundige en enthousiaste trainster die cursisten weet te betrekken en te stimuleren om doelen te bereiken!
  Frans Damminga, Operationeel manager

  2 daagse Training 'Train de trainer'
  (incompany AMK groep/Reym 2014)
  -Een echt goede training, ook praktisch en goed gedoceerd. Veel tips en handvaten om enthousiast verder te gaan met trainen, bedankt!
  -Erg bedankt voor 2 leervolle, positieve en waardevolle trainingsdagen!
  -Goed tempo, waardevol

  -Lianne weet op een duidelijke en onderhoudende wijze de lesstof over te brengen. Waarbij dient te worden opgemerkt dat zij de aandacht en kennisoverdracht goed weet te verdelen, gezien het ervaringsverschil in de groep. Hulde!

  Training 'Hospitality'
  (incompany, Noorderpoort 2014)
  -Op een prettige en ongedwongen wijze is
  de leerstof aangeboden, met ruimte voor zelfreflectie. Door actief te sturen op interactie, ontstaat er een sfeer voor bewustwording door de deelnemer.

  G. Procee, Hoofd Uitvoering Facilities
  Noorderpoort
  -Ik vond het een leuke en leerzame cursus
  L. Pisano, hoofdconciërge Noorderpoort
  -Een goede, leerzame training
  G.J. de Boer, Noorderpoort

  Training 'Effectief Communiceren'

  (incompany, Reym 2013)
  "weerstand/feedback" met acteur.
  -Prettige/deskundige trainer. Dank voor je professionele/persoonlijke inzet!
  L. Engwegen, QESH manager bij Reym
  -Combinatie theorie en oefenen met acteur is effectief. Er wordt geen strak programma afgedraaid, er is tijd voor een persoonlijke aanpak/wensen

  Training 'Effectief communiceren'
  (incompany, huisartsenpraktijk 2013)
  -Hartelijk dank voor een fantastische, duidelijke, communicatieve cursus!! Ik ga zeker kijken naar andere cursusmogelijkheden!!
  -Ik vond het een leuke training, bedankt!

  Training 'Train de trainer'

  (incompany, AVEBE 2012)
  Een training zonder onnodige ballast die
  met veel toewijding wordt gegeven. Daardoor zeer effectief.

  Nog niet eerder een training meegemaakt waar zoveel van blijft hangen.Je kunt dus ook in slechts 6 dagdelen veel leren. Ook het gevoel gekregen om met veel enthousiasme een goede presentatie te kunnen maken.

  Als praktijkbegeleider en beoordelaar van VAPRO cursisten had ik deze train de trainer cursus niet willen missen.
  Predicaat: Excellent

  H. van Dijk, praktijkbegeleider bij AVEBE

  Teamdag 'Gedragsstijlen/feedback'
  Je hebt onze "zorg" over deze training goed begrepen uit onze voorbereidende gesprekken en bent hier top mee omgegaan."
  I. Hoekendijk, Secretaresse H.R bij Teijin

  Training 'Effectief presenteren & communiceren
  '

  (individueel)
  "De training is goed afgestemd op mijn persoonlijke aandachtspunten. Ik waardeer zeker de extra hulp en ondersteuning die je me buiten de trainingsdata om hebt aangeboden. We kunnen samen trots zijn op mijn groei in een relatief korte training.
   Bedankt, Herbert".
  H. Vreeling, warehousemanager bij Gallagher

  Training 'Effectief communiceren'
  "Zeer leerzaam. Ik kan het direct toepassen op mijn werk. Bedankt voor de effectieve cursus"
  R. van Hengel werkzaam bij ISS
  -"De training wordt op een prettige en kundige manier gegeven. De duur van de training is niet te lang zodat je gefocust blijft"
  -"Deze training was zeer nuttig en moet herhaald worden, omdat dan alleen het uiteindelijke resultaat eruit gaat komen"
  -"Leerzaam en voor herhaling vatbaar"
  B. Middel werkzaam bij ISS
  -"Leerzame cursus. Veel geleerd in korte tijd"

  Reactie deelnemers 2011

  Training 'Gespreksvaardigheden' (individueel)
  In deze training heb ik geleerd te letten op mijn schriftelijke communicatie, vooral om de goede woorden te kiezen en ook de inhoud te ontdoen van een impliciet oordeel en het te beperken tot feiten.  Mondeling; Hard op de inhoud, zacht op de relatie. Aandacht voor de mens en duidelijk het gedrag benoemen.

  H. Holwerda, veiligheidskundige bij AVEBE